Mi-am cumparat UPS pentru PC si sunt foarte multumit

octombrie 2, 2017 By

Mi-am cumparat UPS pentru PC si sunt foarte multumit

 

 

In zona in care locuiesc, penele de curent sunt destul de dese. Asta inseamna cel putin o pana de curent pe luna, cateodata insa in aceeasi saptamana, curentul a cazut de trei ori. Penele de curent pot cauza probleme serioase pentru electronicele pe care le folosim in mod curent, chiar daca majoritatea dintre noi nu suntem constienti de asta. Ne dam seama doar cand ni se intampla noua.

 

Imagineaza-ti urmatorul scenariu. Esti pe calculatorul desktop, sa zicem ca te uiti la un film, te joci ceva sau pur si simplu citesti postarile noi de pe Facebook. La un moment dat, cand e totul mai interesant, se ia curentul. De obicei isi revine in urmatoarele secunde, sau cateodata, dupa cateva minute sau mai mult. Indiferent de durata unei pene de curent, pericolul reprezentat de eventualele fluctuatii de tensiune e cam acelasi.

 

Poate cel mai bun exemplu, pe care mi l-a dat un prieten si care m-a facut sa imi cumpar si eu un UPS pentru calculator, este acela in care ai un laptop si lucrezi de acasa. Un laptop are propria lui baterie si el intra in modul baterie automat daca se ia curentul. Sa zicem ca lucrezi de acasa pe un laptop, vine o furtuna care cauzeaza o pana de curent si sistemul, in loc sa se opreasca asa cum ar face un sistem desktop, trece pe modul baterie (asta daca nu ai bateria defecta).

La fel se intampla cu calculatorul desktop daca ai un UPS, acesta avand in principiu acelasi rol pentru calculator ca si bateria pentru laptop. De fapt, sursa aceasta de putere are rol de rezerva, avand propriile baterii care stocheaza curent si il ofera atunci cand e nevoie. Trecerea pe curentul de la UPS in cazul intreruperii curentului de la retea se face destul de rapid incat sa fie insesizabil, astfel ca nu are loc nici o pierdere de date.

 

Ca si o concluzie, mai ales avand in vedere ca penele de curent sunt printre primele cauze ale defectarii calculatoarelor si experienta mea cu primul UPS pentru calculator, daca ar fi sa recomand un astfel de aparat unui prieten, as face-o fara sa stau pe ganduri.