Cum sa-ti faci un terariu in 4 pasi
Cand am vazut prima data un terariu, am ramas fascinata pe loc! De atunci, am visat mereu sa imi amenajez o astfel de gradina in miniatura. Ce este de-a dreptul uimitor, este faptul ca ai posibilitatea sa recreezi practic un micro-univers, sub sticla, fie ca ti-ai propus ca tematica un peisaj desertic, sau o portiune cu vegetatie specifica junglei.
De asemenea, un terariu poate fi o alternativa foarte buna sa ai plante in casa, chiar daca in mod normal nu sunt conditii prielnice dezvoltarii unor organisme vegetale, de exemplu atunci cand aerul este uscat. Mediul umed din terariu, permite cresterea multor plante. In acelasi timp, terariile si vivariile pot fi introduse cu success in orice decor, aducand o nota de originalitate.
Crearea unui terariu poate fi un mod educativ de petrecere a timpului, mai ales alaturi de copii, care vor avea ocazia sa vada cu ochii lor cum functioneaza, de fapt, un ecosistem, la scara redusa. Pentru decoratiuni terariu, va puteti lasa imaginatia sa zboare libera, deoarece posibilitatile sunt multiple. Inainte de a ne apuca efectiv de treaba, trebuie sa fim pe deplin constienti ca in interiorul recipientului din sticla, se desfasoara procese complexe, care intretin viata: fotosinteza, circuitul apei, respiratie. Plantele isi vor produce singure hrana necesara, radacinile lor absorbind apa care este continuu reciclata prin nasterea efectului de condens, trecerea apei din stare lichida in stare de gaz si invers.
Pasul 1 – Fa-ti stocul de materiale necesare
Alegi un vas (borcan, bol etc.) si stabilesti ce plante doresti sa cresti. Iti recomand sa optezi pentru un dispozitiv de sticla cu gatul larg, pentru a avea acces la plante si a putea opera in interior.
Este important ca sticla recipientului sa nu fie opaca, ci transparenta.
Mai ai nevoie si de:
• pamant
• nisip fin, pietris cu sedimente mici,
• carbine (pentru absorbtia mirosului)
• un material sintetic pentru separarea straturilor de pamant (poti alege nylon)
• optional, poti adauga scoarta de copac si pietre colorate etc.
• plus o doza de inventivitate!
Pasul 2 – Pregatirea containerului de sticla
In recipientul curat, prin intermediul unui tub de carton, se insereaza cu atentie toate materialele, rand pe rand.
Completati un strat de drenaj, folosind nisip cu graunte mai mari sau pietris fin. Acesta trebuie sa fie inalt de 1,5-4 cm.
Deasupra, puneti cam 1 cm de carbune.
Acoperiti cu nylon sau alt material sintetic pe care il aveti la indemana sau vi l-ati procurat, avand grija ca marginile sale sa nu ajunga la peretii sticlei.
Pasul 3
Aplicati pamant in cantitatea pe care o considerati necesara pentru flori. Aveti grija sa alegeti un amestec adecvat, in functie de plantele alese. Unele plante prefera turba si muschi, in timp ce altele necesita un amestec cu nisip. Plantarea unei ferigi, de exemplu, in comparatie cu o planta suculenta, presupune un anumit tip de amestec, asa ca este un “must” sa va documentati din timp despre particularitatile fiecarei plante pe care intentionati sa o introduceti in terariu. Sub nici o forma nu puteti pune, intr-un container de dimensiune redusa, si o feriga si un cactus.
La final, udati pamantul pe toata suprafata, fara a-l ineca in apa, doar cat sa fie umed.
Pasul 4 – Intretinerea terariului
Desi personal militez pentru a nu mai umbla in interiorul vasului, uneori poate fi nevoie sa deschidem vasul si sa udam cu apa distilata sau cu apa care a fost filtrata.
Pentru a fertiliza pamantul, folositi doar substante organice!
Nu in ultimul rand, aveti grija ca terariul sa nu fie expus direct razelor de soare!
Magazinul nostru online va ofera solutii eficiente pentru casa si gradina. Un terariu ingrijit cu rabdare si dragoste, decorat cu imaginatie, va arata extraordinar in locuinta, constituind, de ce nu, chiar elementul catre care toti oaspetii isi vor indrepta atentia!