Auto

Cateva indicii ca ambreiajul masinii nu functioneaza bine

mai 25, 2018 By

 

Cateva indicii ca ambreiajul masinii nu functioneaza bine

 

Problemele de ambreiaj ale unei masini pot fi observate in timp, deoarece masina da anumite semne de uzura, pe care soferul le poate simti in functionare. Masina nu va fi nefunctionala brusc din cauza ambreiajului, nu se poate ramane in pana de functionare a  ambreiajului pe drum dat fiind ca proprietarul va observa pe parcursul unei perioade de timp indelungata anumite simptome ale ambreiajului.

Totusi, se poate intampla ca pedala de ambreiaj sa nu mai raspunda la apasare daca se rupe cablul de ambreiaj – daca ambreiajul este actionat mecanic, de asemenea daca este o problema de scurgere a uleiului la actionarea hidraulica a ambreiajului sau daca o valva solenoid este blocata la cutia de viteze automata.

La achizitionarea unei masini la mana a doua, in alegerea masinii este importanta si luarea in considerare a unei eventuale probleme a functionarii ambreiajului, schimbarea unui kit de ambreiaj pentru BMW, de exemplu, avand un cost destul de mare.

Un sofer neobisnuit cu problemele tehnice ale unei masini ar putea sa identifice probleme ale ambreiajului daca in functionarea automobilului intervin anumite schimbari:

 

  • La accelerare, motorul se tureaza, insa viteza creste greoi

 

Daca masina porneste greu de pe loc, chiar daca este in viteza intaia sau daca la o accelerare brusca, masina nu reuseste sa prinda viteza asa cum se intampla de obicei, acestea pot fi indicii ca ambreiajul nu functioneaza corect.

 

  • Schimbarea vitezelor se face tot mai dificil

 

Neapasarea suficienta a pedalei de ambreiaj in momentul schimbarii vitezei sau bruscarea acesteia la schimbarea vitezei va deteriora cu timpul ambreiajul. O masina cu schimbator de viteze manual poate avea probleme la schimbarea vitezei: fie ambreiajul suna ciudat, fie se simte o anumita greutate in schimbarea vitezelor, ceea ce indica necesitatea interventiei tehnice.

 

  • Miros de garnitura arsa

 

Un miros anormal de garnitura arsa ar trebui sa avertizeze soferul ca masina are o problema, iar daca sub pedala de ambreiaj se observa pete de ulei, acestea ar fi indicii ca este o defectiune a ambreiajului, problema care trebuie neaparat reparata, pedala de ambreiaj riscand sa ramana nefunctionala.

Evitarea problemelor de ambreiaj este posibila prin utilizarea corecta a acestuia: folosindu-se pedala de ambreiaj in regim optim de turatii, evitandu-se apasarea pedalei de ambreiaj daca nu este necesara schimbarea vitezei, iar tractarea unei masini sau a unei remorci facandu-se fara a se depasi greutatea specificata in cartea de identitate a masinii.