DiverseInteresanteReview

Vinurile dobrogene

februarie 23, 2018 By

Vinurile dobrogene

Țara noastră are o tradiție milenară când vine vorba de cultura viței de vie și fabricarea vinului. Printre zonele viticole, Dobrogea iese în evidență prin varietate și calitate. Avantajul este dat de climă și relief: în Dobrogea vița-de-vie poate fi cultivată practic oriunde iar podgorii precum Murfatlarul au produs vinuri de renume la nivel internațional din soiuri multiple, unele varietăți obținând premii de prestigiu.

Calitatea vinului este dată și de factorul uman: cramele din regiune practică un control strict al calității, de la cultivarea viței-de-vie până la producția în sine și depozitare.

Viticultorii din zonă sunt specialiști în domeniu. Soiurile cultivate includ Sauvignon Blanc și Riesling, varietăți de vin alb, Cabernet Sauvignon și Merlot pentru vinurile roșii, la care se adaugă și varietăți de rose precum Feteasca Neagră. Acestea, desigur, sunt doar câteva exemple. Dobrogea este cu siguranță locul potrivit pentru pasionații de vin. Pe lângă varietate și calitate, unele crame din regiune organizează evenimente de degustare pentru cei interesați și oferă materiale informative atât despre produsele proprii cât și despre istoria regiunii în sine, despre tradiția viticolă și procedeele moderne din viticultură.

Metode de cumpărare

Deși o excursie în zonă este o experiență foarte bună pentru pasionații de vin, produsele pot fi comandate oriunde în țară. Magazinele online precum Crama Histria oferă o varietate de vinuri din mai multe soiuri. Genul acesta de site-uri de profil a luat avânt odată cu răspândirea accesului la internet în România și reprezintă cea mai simplă metodă de a avea acces la vinurile dobrogene indiferent unde te afli. Accesul a dus și la promovarea vinurilor dobrogene în restul lumii. Unele varietăți au câștigat premii în țări din Europa, Orientul Mijlociu și Asia. Vinurile dobrogene sunt foarte populare și premiate în repetate rânduri în China sau Israel iar producătorii au investit sume considerabile în promovarea vinurilor românești și mai ales dobrogene în restul Uniunii Europene.

Vinurile dobrogene sunt fără îndoială un produs de marcă iar specialiștii în domeniu pot confirma aceasta. Indiferent de soiul de vin pe care îl preferați, aveți la dispoziție opțiuni. Chiar dacă nu reușiți să găsiți sortimentul exact, aveți șansa de a găsi varietăți similare sau de a experimenta cu sortimente pe care nu le-ați degustat până acum. Până la urmă, pentru un pasionat al vinului, găsirea unor vinuri noi este una dintre cele mai plăcute aspecte. Fie că alegeți să comandați online sau să faceți o excursie (și poate cumpărături) direct la fața locului, vinurile dobrogene merită încercate.