Vibrometrele – instrumente indispensabile pentru profesioniști
Vibrometrul este un instrument de măsurare sau mai bine zis un dispozitiv care măsoară o vibrație cu rază scurtă de acțiune a unei părți mecanice a dispozitivului.
În zilele noastre tehnologia a avansat atât de mult încât au apărut mai multe tipuri de vibrometre. Exista vibrometre simple, vibrometre cu instrument cu laser pentru aliniere, vibrometre tester de vibraţii-diagnosticare. Aceste instrumente fac parte din testere de vibraţii şi aliniere.
De exemplu, vibrometrele Fluke 805 FC sunt cele mai uşor de folosit. Acestea elimină confuzia la monitorizarea vibraţiilor şi oferă măsurători fiabile. Un avantaj principal al utilizării unor astfel de vibrometre ar fi că datele se pot exporta prin USB, astfel eşti sigur că îţi salvezi toate măsurătorile. De asemenea, astfel de vibrometre sunt dotate cu o scală de gravitate, astfel poţi evalua nivelurile de urgenţă ale problemelor din punct de vedere al vibraţiei generale şi a stării rulmenţilor. La capitolul specificaţii tehnice, astfel de vibrometre stau excelent. Începând de la sensibilitatea senzorilor până la temperatura de funcţionare, aceste vibrometre sunt proiectate pentru a-ţi satisface nevoile.
Există multe modalități de măsurare a vibrațiilor, dar când elementul care trebuie măsurat este foarte fierbinte, foarte rece sau mic şi necesită un număr mare de puncte de măsurare, vibrarea la frecvențe ultrasonice fie este inaccesibilă din punct de vedere fizic fie colectarea datelor devine mult mai grea. Totuşi, nu trebuie să îţi faci griji pentru că există vibrometre extrem de precise care pot aborda oricare dintre aceste situaţii.
Fluke 830 instrument cu laser pentru aliniere este instrumentul cu laser pentru aliniere arbori de care ai nevoie. Cuvântul “LASER” este un acronim (amplificarea luminii prin emisie stimulată din Radiații) care explică de asemenea cum funcționează. Principiul de bază este principiul indus de emisia de fotoni. Un avantaj al utilizării unui laser în aplicațiile de testare a producției este că laserul poate fi îndreptat în așa fel încât actul normal de montare a piesei în dispozitivul de testare să fie tot ceea ce este necesar pentru a poziționa piesă pentru a fi gata pentru a măsura vibraţiile.
Pe lângă cele două instrumente deja menţionate, mai exista şi Fluke 810 tester de vibraţii – diagnosticare, cel mai avansat instrument de diagnosticare pentru echipele de întreţinere mecanică.
Un tester de vibrații este utilizat pentru a măsura vibrațiile și oscilațiile din mai multe maşinării și instalații, dar şi pentru dezvoltarea de produse cum ar fi unelte sau componente. Măsurarea contorului de vibrații acoperă următorii parametri: accelerația vibrațiilor, viteza de vibrație și deplasarea vibrațiilor. Având o memorie incorporata de 2 GB îţi oferă spaţiu suficient pentru datele utilajului tău.
Un tester de vibraţii are întrebuinţări multiple, cum ar fi supravegherea echipamentului înainte şi după întreţinerea planificată, pune în funcţiune echipamentul nou şi te asigura că instalarea este făcută corect.
Vibrometrele sunt instrumente indispensabile pentru profesioniștii în domeniul monitorizării condițiilor. Mulți tehnicieni de întreținere a maşinăriilor folosesc dispozitive de măsurare a vibrațiilor, în tandem cu sonometrele pentru a analiza frecvența.
Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest