Tot ce trebuie sa stii despre cum se formează dobânzile

iunie 11, 2018 By

Tot ce trebuie sa stii despre cum se formează dobânzile

 

Primul factor cheie in activitatea bancara este realizarea unei relații optime intre dobânzile primite si cele platite, avand in vedere ca aceasta diferența va reprezenta in final câștigul banci.

Din analiza activelor si pasivelor se deduce ca fiecare din acestea are costul sau castigul propriu pentru banca. Modificarea ratei dobanzii are un impact serios asupra volumului produselor de creditare de exemplu, datorita dobanzii reduse , produsele de economisire au inceput sa devina baza resurselor de creditare ale bancilor comerciale.

Dobanda trebuie prezentata neaparat alaturi de conceptele de capital, credit si risc. Ea apare in procesul creditarii. Creditul fiind actualmente cel mai important produs al bancilor comerciale si in tara noastra ( cu exceptia bancorex )determinand dobanda ca fiind o parte a costului sau.

Costul creditului apare – alaturi de risc – ca o componenta de baza a pretului produsului bancar numit credit.

Din punct de vedere al banci creditoare sau debitoare conteaza foarte mult la calculul dobanzii daca aceasta este fixa sau variabila.

Uneori la dobânda practicata de banca se adauga o marja in functie de coeficientul se risc. Marja se adauga la o dobanda de baza, care o da in functie de dobânzile practicate chiar pe piata monetara.

Dobanzile pot fi calculate si platite lunar, trimestrial, semestrial si anula. Clienti vor sa stie cat ii costa imprumutul, moitiv pentru care acorda mare atentie calculului dobanzii si vor sa fie specificat in contractul de imprumut.

Calculul dobanzii are in vedere in primul rand , costul fondurilor si dobanda interbancara. De asemenea, avem in vedere varietate foarte mare a dobanzilor: la credite, la depozite, pentru bunuri de tezaur, pentru obligațiuni, pe obiecte de creditare, la certificate de depozit, la carnetele de economii…etc.