Tinichelele tineretilor noastre | ilisio.ro
Nu stiu cat de familiarizata e multa lume cu termenul de „gablonz”. Dincolo de stilul colocvial
de la care se revendica, el nu are nicio nota peiorativa, este doar o numire de categorie, referitoare la bijuteriile fara valoare intrinseca, insa mereu frumoase si capabile sa atraga priviri admirative. Multe dintre tinerele de 30-40 de ani de astazi au purtat pe furis astfel de accesorii apartinand mamelor lor, care nu aveau habar de imprumutul clandestin. Toate stiu cum trebuie ingrijite, curatate si pastrate aceste piese ca sa reziste cat mai bine in timp. Si toate au regasit in conceptul de bijuterii handmade putin din fascinatia lor. Pentru ca si unele, si altele mizeaza pe originalitate si efect spectaculos. Nu e vorba despre materialul ales, nici despre eventualele cristale sau pietre semipretioase folosite, ci despre cum se materializeaza ideile 100% originale cu migala si multa munca.
Acum exista bijuterii handmade pentru orice gust sau ocazie, pentru barbati, femei, copii, chiar si pentru cadouri corporate, din ce am vazut recent. Orice ti se pare prea nebunesc ca sa existe, cineva l-a facut deja. Ba mai mult, sunt lucruri la care nu te-ai gandit si pe care cineva le-a facut. Si tocmai asta e frumusetea. Bijuteriile handmade au suflet. E desprins din cel al omului care le-a facut si se lipeste ca o pecete pe cel al celui care le poarta. Este un schimb frumos, o comuniune estetica sa-i zicem, in care se exprima esenta intima a omului.
Exista bijuterii handmade care refolosesc materiale vechi, de exemplu piese de ceas, asa cum exista bijuterii handmade care includ elemente naturale, flori, seminte, uscate sau criogenate. Conceptele lor pot sa vina din preferinte sau experiente personale, asa cum pot sa fie un rod pur al imaginatiei. Ce au insa toate in comun e factorul wow pe care il obtin ca reactie admirativa de la cei care le observa. Marele beneficiu este ca nu costa o avere, asa ca te poti delecta cumparand tot ce iti place, asortand si potrivind dupa bunul plac, nu doar in functie de vestimentatie sau personalitate, ci chiar si in functie de dispozitia de moment.
Sper ca aceste mici comori pe care le pretuim astazi sa fie la fel de fascinante pentru fiicele noastre cum au fost gablonzurile mamelor noastre pentru noi. Pentru ca in ele sta bine ascunsa o mostenire de feminitate si putere pe care avem misiunea de a o transmite din generatie in generatie.
Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest