blog
Interesante

Scarile si treptele din sticla sunt cele mai moderne variante de amenajari interioare

octombrie 18, 2019 By

Unul dintre cele mai vechi elemente din istoria arhitecturii este reprezentat de scari. Desi este destul de greu de precizat momentul in care au aparut, acest lucru s-a petrecut in urma cu foarte mult timp, in jurul mileniului 6 i.Hr. In timp, scarile nu numai ca si-au modificat forma, in functie de epocile arhitecturale, ci si materialele din care au fost realizate, reflectand tendintele modei si ale diferitelor miscari artistice.

In epoca moderna actuala, cele mai apreciate elemente sunt trepte si scari din sticla, care confera o anumita eleganta incaperilor, precum si o mai mare siguranta utilizatorilor.

Evolutia scarilor si a treptelor utilizate in interior

Primele scari din istorie s-au construti pe terenuri denivelate, folosind busteni de lemn, in vederea accesarii mai rapide a zonelor montane mai inalte si a folosirii acestora ca ascunzatori. Cateva multe secole mai tarziu, scarile au aparut in castele, sub forma de spirala.

La finalul secolului al XIX-lea a fost dezvoltat un sistem matematic bine pus la punct pentru proiectarea scarilor si a balustradelor, iar realizarea lor includea metalul ca principal material de constructie.

Scarile din sticla si otel au aparut in anii 1980, proiectate de o arhitecta ceha, Eva Jiricna, so ofereau incaperilor un aspect futurist si extrem de modern. Aparent simple, dar si foarte stabile, treptele si scarile din sticla au influentat definitiv nu numai istoria scarilor, ci si a amenajarilor interioare, deoarece din ce in ce mai multi oameni au renuntat la designul conventional din lemn sau fier forjat si au optat pentru scari din inox, din sticla sau din titan.

Scarile si treptele din sticla se adapteaza limitarilor de spatiu, au forme neobisnuite si surprinzatoare, dar au si rolul de a revitaliza un interior traditional si de a amplifica in mod vizual un spatiu. Scarile si treptele din sticla sunt o alegere destul de indrazneata pentru orice incapere.

Acestea ofera un design modern si elegant si se imbina perfect cu restul locuintei. Cu toate acestea, este bine ca persoanele care doresc sa investeasca in asemenea accesorii sa tina cont de cativa factori.

Primul lucru important pe care trebuie sa il ia in calcul este acela al viziunii asupra spatiului; cu alte cuvinte, cei care opteaza pentru trepte si scari din sticla trebuie sa stie dinainte daca opteaza si pentru balustrada de sticla in completarea scarilor sau nu, aceasta oferind un stil urban si adaugand un plus de eleganta si de siguranta. De asemenea, este important ca utilizatorii sa se fereasca de nuanta verzuie a sticlei.

Nu in ultimul rand, este bine ca potentialii utilizatori sa ia in calcul si avantajele pe care le ofera aceasta alegere, si anume usurinta in intretinere si in igienizare. Scarile de sticla sunt mult mai usor de curatat cu solutii simple si ieftine de pe piata.

De asemenea, siguranta este foarte importanta. Sticla este rezistenta, de inalta calitate, folosita pentru a crea scari sau balustrade care sa dureze mai multe decenii. Investitia initiala in scari si trepte din sticla merita pe termen lung.