Interesante

Renovarea instituțiilor… inteligente!

octombrie 20, 2020 By

Dacă ai în grijă o instituție publică, ești un om atent la tot ceea ce este nou în jur, cunoști puterea detaliilor și probabil unii te privesc straniu când le spui că în viața oamenilor contează până și capacele de toaletă.  Cel puțin, așa m-au privit pe mine când, discutând despre planurile de viitor ale instituției în care lucrez, le-am reamintit șefilor mei că încă avem closete respingătoare și că dezvoltarea educației poate aștepta mult și bine, dacă noi nu devenim parteneri de încredere, cu o atenție sporită pentru lumea în care ne mișcăm. Nu știu dacă doar la noi, la români, există această problemă a toaletelor, mai ales în diverse instituții publice, dar detaliul acesta mărunt spune despre noi mult mai mult decât ne spetim să promovăm. Nimeni nu pare să înțeleagă necesitatea existenței băilor multiple în școli, universități, grădinițe, spații diverse, instituții publice, în acord cu posibilitățile modernității.

Nu înțeleg niciodată de ce oamenii se spetesc întotdeauna cu vârful aisbergului când vine vorba de a dezvolta o instituție și uită cu ostentație ori nu vor să știe că un capac de toaletă cu folie de unică folosință le poate spăla și obrazul, îi poate duce pe drumul cel bun, făcându-i să înțeleagă că mentalitatea de a arunca gunoiul sub preș ori de a te ocupa doar de lucruri mărețe, de idei nemaipomenite, nu este întotdeauna suficient. Orice instituție publică își pierde din credibilitate când băile arată respingător și, adeseori, nu găsești niciun… capăt de hârtie igienică.  Oare cum își închipuie aceștia că vor inspira încredere, de vreme ce ignoră faptul că o toaletă folosită de mai multe persoane trebuie să aibă un capac de toaletă inteligent? De ce e atât de important un astfel de capac mă veți întreba, pe bună dreptate. În primul rând, o toaletă folosită intens, de persoane diferite, devine un culcuș numai bun pentru bacterii și germeni diverși cu care poți intra în contact, alegându-te cu neplăceri de care scapi greu. Apoi, este de neconceput ca într-o societate modernă-n care la prețuri similare poți obține lucruri calitative, bazate pe mecanisme care ușurează treburile, să te agăți de obiceiurile vechi și să nu renunți la ele.

Consider că înainte de orice plan măreț de a dezvolta o instituție publică, gândul ar trebui să se îndrepte spre toalete… Îl văd un prim pas necesar, care va schimba fața instituției, va ajuta oamenii să-și facă nevoile într-un mediu sigur, curat, igienic, fără stânjeneală în fața toaletelor obișnuite. Senzorii eliberează apă după fiecare utilizare, fără să poată fi comparate cu vechile vase de toaletă. Prezența concomitentă a senzorilor și a butonului înlătură situațiile în care apa nu ar putea fi trasă, iar folia de unică folosință, eliberată la fel, înainte de fiecare utilizare, reprezintă un respect minim pentru oamenii care lucrează pentru instituție ori doar o vizitează.

Bunele maniere, buna educație, grija pentru sănătate, pentru igienă trebuie să se vadă în fiece aspect, oricât de neimportant vi s-ar părea. Cred cu tărie că atunci când vom acorda mai multă importanță capacelor de toaletă și mentalitatea noastră, încrustată de absența grijii pentru astfel de aspecte, se va schimba și va avea un efect garantat asupra instituției în care activăm (în orice poziție). Pașii spre mâine și spre mai bine se fac ușor. Uneori cu niște simple capace de toaletă. Cine ar fi crezut că evoluția e atât de la îndemână pentru toată lumea?