Meseria de sudor – una dintre cele mai periculoase meserii
Meseria de sudor – una dintre cele mai periculoase meserii
Pe lista meseriilor care presupun expunerea in fata mai multor pericole care afecteaza sanatatea se numara si meseria de sudor. Ne intalnim cu numeroase situatii cand avem nevoie de un specialist pentru savarsirea mai multor activitati de acest tip. Se intampla cu precadere la casa, atunci cand pentru diferite obiecte este nevoie de sudarea metalelor, fie de natura decorativa, cum ar fi o balustrada, fie de natura functionala, cum ar fi o poarta la curte. De regula, apelam la un specialist care ne rezolva problema cu ajutorul unui aparat de sudura. Dincolo de rezolvarea problemei este important sa fim constienti de pericolele la care se expune un astfel de specialist si chiar sa il avertizam atunci cand acesta nu este constient de ele.
Stim cu totii de cand eram mici ca nu este bine sa te uiti la cineva care sudeaza. Mama sau tata intotdeauna ne fereau de acea lumina puternica si ne ziceau ca putem orbi daca ne indreptam privirea spre acel loc. Ei bine, acesta nu era doar un mit, ci lucrurile stau intr-adevar asa. Lumina de sudura se numara printre cele mai periculoase pentru ochiul uman. Practic, este vorba de raze UV si X care irita membrana in cazul in care ochiul este expus acestora. Mai mult decat atat, raza de lumina cu o intensitate atat de mare are efectul de ardere al retinei. Din aceasta cauza, este absolut obligatorie purtarea unei masti de protectie. Consecintele negative pot sa apara chiar si dupa cinci secunde de contact cu razele luminoase.
Insa problemele pot sa fie si de alta natura. O alta problema grava care poate sa apara in urma unui proces de sudura este legata de intoxicatie cu anumite gaze. In timpul sudurii se emana gaze precum dioxid de carbon, argon, monoxid de carbon sau oxizi de azot. Aceste substante sunt toxice si pot conduce grave probleme de respiratie daca nu se poarta o masca medicinala care sa acopere nasul si gura. Printre simptomele unei intoxicatii se numara iritatii ale ochilor, ale nasului, a intregului sistem respirator sau ale pielii, tuse, durere in piept sau senzatie de rau. In cazul in care apare una dintre aceste simptome este absolut necesar un control medical.
Riscurile nu se opresc aici. In timpul sudurii exista pericole de ardere din cauza scanteilor care pot sari pe piele sau din cauza temperaturii ridicate. De asemenea, electrocutarea este un alt pericol la care se expun sudorii. Pentru a evita toate acestea este imperios un echipament corespunzator, manusi de protectie si cizme.
Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest