Interesante

Masina electrica: pro sau contra?

octombrie 24, 2018 By

Masina electrica: pro sau contra?

Avand in vedere amploarea acestui subiect, majoritatea persoanelor considera ca masinile electrice reprezinta viitorul in ceea ce priveste industria auto. Dupa ample analize din partea specialistilor reiese faptul ca aceste masini electrice au atat avantaje, cat si dezavantaje. Unele aspecte sunt legate de statiile de incarcare vehicule electrice, altele de autonomia bateriilor sau altele chiar si de design-ul acestora. Dar, cel mai bine este sa o luam in mod organizat si sa trecem in revista atat avantajele, cat si dezavantajele.

Printre primele avantaje atunci cand vine vorba de aceasta inventie din ultimii 10 ani din industria auto – motorul electric – se numara costurile de intretinere mai reduse. Autoturismele dotate cu motor electric au in ansamblul lor mai putine componente ceea ce conduce evident la costuri mai mici. Cu cat numarul de componente este mai redus cu atat sansele ca ceva sa se defecteze sunt mai mici.

Apoi, doua mari avantaje sunt legate de poluare. Mai intai, exista poluarea fonica a motoarelor pe combustibil care face traiul in orasele mari si aglomerate din ce in ce mai greu de suportat. Dincolo de acest aspect exista poluarea cu noxe, mult mai grava decat cea fonica. Numarul autoturismelor creste considerabil de la an la an, iar aerul pe care il respiram zilnic pe strada este din ce in ce mai poluat. Masinile electrice te scapa de aceste doua mari probleme de poluare: fonica si a aerului. Masinile electrice sunt extrem de silentioase. Nu produc zgomot aproape deloc, fapt pentru care este posibil chiar sa nu le observi, iar lipsa noxelor se datoreaza lipsei procesului de ardere a combustibilului.

Insa, lucrurile nu stau prea bine atunci cand vine vorba de punctele slabe ale acestor tipuri de autovehicule. In primul rand, specialistii sunt de parere ca la momentul actual achizitia unei masini electrice nu este cea mai buna alegere. Exista o nevoie acerba de statii de incarcare vehicule electrice. Practic, iti cumperi o masina, dar nu o poti folosi deoarece nu ai unde sa o incarci. In orasele mari exista prea putine astfel de statii pentru incarcarea vehiculelor electrice.

Dincolo de acest aspect, autonomia bateriei este redusa. Daca cu un plin de carburant te poti porni la un drum de 800 – 1000 de km, cu o incarcare completa a bateriei nu vei putea face acest lucru. Mai mult decat atat, exista anumite functionalitati ale masinii care vor folosi din aceeasi energie electrica cu care ai alimentat motorul, asa cum ar fi aerul conditionat pe timpul verii. La acest capitol, producatorii sustin ca masinile electrice sunt create momentan pentru folosirea lor in orase, pe distante mici si sunt concentrati in a gasi solutii pentru cresterea autonomiei bateriei pentru a fi folosite eficient si pe drum lung.

O alta critica adusa masinilor electrice este legata si de design-ul lor. Cu exceptia modelului Tesla, majoritatea masinilor pe care le gasesti acum pe piata la un pret cat de cat accesibil au un design mai putin placut. Sunt masini mici, cu rotile mici, iar interioarele lor nu sunt deloc confortabile. Totusi, in ciuda criticilor aduse masinilor electrice, acestea castiga din ce in ce mai mult teren pe piata din Romania.

Tu ce alegi? Masina electrica sau masina pe combustibil?