propolis-brut-1
DiverseFemeiPersonaleSanatate

La ce ne ajuta Propolisul

iulie 1, 2019 By

Propolisul este considerat a fi unul dintre cele mai importante medicamente ale naturii, acesta avand consistenta rasinii, el fiind realizat din diverse substante culese de pe cel putin 20 de specii de arbori. Propolisul este o adevarata bariera de protectie pentru stup, cuvantul propolis provenind din greaca, acest lucru insemnand „partea dinaintea cetatii”.

Grecii au observat ca aceasta substanta joaca un rol de pavaza impotriva agresorilor externi, propolisul facand din stup o adevarata cetate. Multe studii au facut referire la propolis, iar din aceste studii a reiesit faptul ca nu mai putin de 21 de bacterii, 30 de tipuri de virusuri si 9 specii de ciuperci parazite sunt distruse de catre acesta. El este astfel cel mai puternic medicament antiinfectios cunoscut.

Propolisul poate fi considerat a fi un adevarat cocteil de substante vindecatoare, el fiind adunat de la muguri si de pe scoarta copacilor. Pe timp de primavara, albinele culeg acest medicament exceptional, el fiind adunat cu un efort urias din mugurii abia iesiti la lumina. Apicultorii culeg acest medicament razuindu-l de pe peretii stupului de albine sau construind un colector special, acesta preluand progresiv protectia albinelor. Ele sunt stimulate in acest fel se culeaga niste cantitati mari de propolis.

Preparate din propolis

Tinctura de propolis este cel mai important preparat din comert, acesta fiind obtinut cu usurinta acasa, amestecand propolisul cu alcool alimentar la 90 de grade. Acest amestec va trebui sa fie lasat la macerat pentru doua sapatamani, timp in care se va agita zilnic. Se administreaza din acest remediu cate 50 de picaturi, puse pe putina paine uscata sau in miere.

Propolisul brut poate fi si el consumat chiar asa. O bucatica de propolis poate fi consumata precum o bomboana. Acest tratament este indicat in infectiile la nivelul gurii, in amigdalite si faringite. Propolisul nu are o actiune ampla asupra organismului, el avand doar o actiune locala. Propolisul adera foarte puternic pe dantura, necesitand apoi sa va spalati regulat sio repetat pentru a reusi sa il indepartati.

Unguentul de propolis este si el o solutie pe care o puteti avea in vedere. Intr-o cescuta puteti pune niste untura incinsa pe foc foarte mic alaturi de trei linguri de propolis si o bucata de ceara de marimea unei alune. Untura va fi luata de pe foc, iar preparatul se amesteca in continuare pana se raceste, dupa care se pune la frigider. Acest prepasrat se foloseste extren impotriva arsurilor sau pentru vindecarea contuziilor.