Interesante

Istoria anvelopelor Barum

iulie 17, 2018 By

Astăzi, anvelopele Barum sunt produse pentru automobile bine cunoscute, însă originile acestora se găsesc în trei firme cehe diferite: companiile de anvelope Bata, Mitas și Rubena. De fapt, din aceste trei nume este derivat numele “Barum”.

 

Frații Bata, fondatori ai uneia dintre cele mai cunoscute branduri de încălțăminte din lume, și-au început aventura de afaceri într-o manieră foarte modestă. Înainte de primul război mondial, frații au angajat doar trei persoane. Cu toate acestea, debutul războiului a schimbat acest lucru, iar compania a continuat să devină mai reușită – aceasta a inclus producția în masă a pantofilor cu cauciuc în anul 1924. Această dată este considerată un punct semnificativ în istoria Bata, precum și Barum.

Acest succes a determinat Bata să devină mai experimentată cu o industrie de cauciuc în creștere rapidă. Aceasta a dus la o decizie prin care industria de transport rutier s-ar dovedi mai rapidă, mai ușoară și mai ieftină decât industria feroviară, iar Bata și-a început ulterior propria flotă de automobile pentru a-și ajuta propriile operațiuni. Până în 1931, firma își produce propriile anvelope de bicicletă și, la doar trei ani mai târziu, primele anvelope de mașini au fost produse în 1934. Datorită unei industrii auto cu creștere rapidă, a fost logic să se investească și mai mult în producția de anvelope.

Barum Anvelope: o fuziune de trei

După cel de-al doilea război mondial, un program de naționalizare a fost întreprins în 1945. Ca parte a acestui fapt, Bata s-a aflat în fuzionă cu alte două firme mici cehe producătoare de anvelope auto și biciclete: Rubena și Mitas. Ca si colectiv, numele lor a fost derivat din primele două litere ale fiecărei firme (sau doar M în cazul lui Mitas). Aceasta este prima dată când Barum a apărut ca un nume.

În ceea ce privește compania de anvelope Rubena, are o istorie care datează din 1908, când Josef Kudrnac a început să producă produse și materiale din cauciuc în orașul Nachod. Pe atunci firma era cunoscută sub numele de Kudrnac și, în 1928, producea primele anvelope pentru biciclete, producând anvelope de mașini un an mai târziu. În 1945, firma își schimbă numele la Rubena și, la scurt timp după aceea, a devenit parte a lui Barum.

În ceea ce privește marca Mitas, are o istorie oarecum mai scurtă. Fondată în 1933 la Zlin, a început să colaboreze cu Bata de la început. În 1937, fabrica Mitas producea zilnic trei sute de anvelope auto, precum și peste o sută de anvelope pentru biciclete. În timpul războiului, compania a fost preluată de germani, dar, în 1945, a fost naționalizată și fuzionată atât cu Bata, cât și cu Rubena.

Mutarea la Otrokovice

Noua întreprindere Barum a avut capacitatea de producție a celor trei firme fuzionate, asigurând o poziție puternică pe piață. Anvelopele Barum au fost vândute în mai multe țări, printre care și Polonia vecină. În afară de anvelopele pentru mașini, compania a făcut și anvelope pentru motociclete, inclusiv produse specializate pentru biciclete sportive și competiții pe autostradă.

În 1966, Barum a achiziționat o nouă fabrică în Otrokovice, dezvoltând o fabrică modernă pe o suprafață de 5,3 hectare de teren. Această facilitate continuă să producă anvelope precum Barum Polaris  si aastăzi. În 1967, vechea fabrică din Zlin a început să producă primele anvelope radiale, o mare realizare la acea dată, înainte ca toate eforturile de producție să fie mutate în Otrokovice.

Din 1983, Barum a început să sponsorizeze concursul de raliuri cu același nume. La acea vreme, evenimentul nu a fost de așteptat să devină o parte importantă a calendarului motorsport, dar astăzi acest raliu organizat la Zlin reprezintă o etapă importantă în campionatele europene.