Ce trebuie să știi despre peleți?
În zilele noastre există o mulțime de variante de încălzire pentru casă și apartament. Începând cu sisteme recuperatoare de căldură sau cu pompe de căldură inteligente și până la variante mai simple ca de pildă panourile radiante. Însă, printre cele mai populare soluții sunt centralele pe combustibil solid.
Cea mai bună soluție atunci când nici nu ai acces la gaze naturale și nici bani de o investiție serioasă în pompe de căldură, e să alegi o centrală pe combustibil solid. Dintre cele mai recomandate cazane pe combustibil solid sunt cele pe peleți. Pentru a afla ce sunt peleții și a te documenta bine înainte de a face o investiție, am strâns în acest articol cele mai importante informații.
Cazanul pe peleți are o mulțime de avantaje. Printre cele mai importante aspecte este faptul că e complet automatizat. Se aprinde și se oprește singur atunci când nu mai e nevoie de ardere. Astfel, în funcție de modelul pentru care optezi, un astfel de cazan poate fi alimentat și pentru o săptămână întreagă. Încă un aspect ce trebuie punctat aici, este faptul că aceste cazane sunt complet ecologice, peleții sunt neutrii din punct de vedere al emisiilor de carbon, deoarece la ardere emit cam aceeași cantitate de CO2 ( dioxid de carbon ) care a fost absorbit de copac în timpul creșterii acestuia.
Dar ce reprezintă, de fapt, peleții?
În termeni comuni, peleții sunt resturi ale fabricilor de prelucrare a lemnului, rumeguș mai exact. Dacă acesta este aruncat pe câmp, vara se poate autoaprinde, iar dacă este aruncat în apă poate sufoca peștii.
Puterea calorică a peleților este cu mult mai mare față de lemnul obișnuit, deci cantitate de căldură pe care aceștia o emit este mult mai însemnată. Astfel, cu o centrală pe peleți nu numai că îți ușurezi considerabil munca, dar faci și economie. De asemenea, pentru că centralele termice pe peleți sunt considerate surse de energie ecologică, pot fi achiziționate și prin programul casa verde și astfel cumpărătorul poate beneficia și de 6000 Ron.
Câteva caracteristici tehnice ale peleților ar pute fi: diametru: 3-15 mm, lungime:<60 mm, greutate în vrac: ~650 kg/mc, densitate volumetrică: >1200 kg/mc, umiditate: <8%, cenușă: <1.5%, putere calorică: între 3500 și 4500 kcal/kg.
Cenușa rezultată în urma arderii peletului poate fi folosită ulterior ca și îngrășământ natural deoarece este bogată în minerale. Cu o centrală pe pereți nimic nu este aruncat. Începând de la resturile produse de pe urma prelucrării lemnului și până la cenușa obținută prin arderea peleților.
Făcând comparație cu o centrală termică pe gaz convențională, o centrală termică pe peleți va consuma, cu un cost pentru aceeași putere termică produsă, cu aproximativ 20-30% mai redus; în cazul în care se face comparația cu o centrală termică pe gaze cu funcționare în condensație, care are un randament mai bun decât una convențională, o centrală termică pe peleți va consuma, cu un cost pentru aceeași putere termică produsă, cam la fel.
Întrebarea finală este se merită să alegi o centrală termică pe peleți? Cu siguranță că da, pentru că beneficiezi de multe avantaje și economisești timp și bani!
Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest