Cum scapam de emotiile penelor de curent
Cum scapam de emotiile penelor de curent
Printre cele mai sensibile aparate electrice la penele de curent se numara televizoarele, frigiderele, calculatoarele si centralele termice. Acestea din urma, nu numai ca aduc o investitie de bani rapida si neprevazuta, dar te lasa si fara caldura in cazul in care se defecteaza. Iar acest lucru in perioada iernii poate sa fie extrem de neplacut. Asadar, pentru a anticipa astfel de probleme si a scapa de emotiile penelor de curent se poate procura un UPS pentru centrale termice.
Cum functioneaza acesta? UPS provine din limba engleza – „uninterruptible power supply”, in traducere „sursa de alimentare neintreruptibila” si reprezinta un generator constant de energie electrica. Practic, rolul sau este de a alimenta cu curent electric centrala termica numai in cazul unei pene de curent sau a unei fluctuatii de tensiune. Utilitatea lui se dovedeste in astfel de cazuri si nu reprezinta nicidecum o sursa de alimentare pe termen lung. Exista, de asemenea, UPS-uri care se pot folosi la alimentarea in astfel de situatii neplacute si a altor aparate electrice precum calculatoarele sau serverele. Atunci cand vorbim de un centru de informatii, existenta unui astfel de aparat este esentiala.
In Romania, tensiunea curentului este de 220 V, asa cum o vedem inscrisa si pe unele prize. Atunci cand apare o fluctuatie de curent, aceasta tensiune poate cobora la 180 V si poate urca pana la 350 V. Aceste schimbari bruste insosite de pene de curent sunt cea mai mare amenintare la adresa aparatelor electrice din casa. Centrala termica, fie ca este pe gaz, fie ca este pe lemne, cuprinde si o componenta electrica de care depinde functionarea ei.
Totusi, daca se intampla sa observati o astfel de pana de curent, specialistii recomanda ca primul pas pe care sa il faceti este sa deconectati sigurantele din tabloul electric, iar mai apoi, sa scoateti aparatele din priza, rand pe rand. De asemenea, atunci cand s-a reluat furnizarea energiei electrice se conecteaza mai intai sigurantele si apoi se introduc in priza aparatele. Investitia intr-un UPS care protejeaza defectarea aparatelor poate sa fie mai mica decat repararea lor.
Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest