fectul nociv al tehnologiei
IT

Cum sa scapi de efectul nociv al tehnologiei

august 27, 2019 By

Desi tehnologia in esenta este buna, folosita prea mult poate dauna vietii personale sau chiar sanatatii. Printre cele mai mari probleme pe care le aduce este cea legata de atentie.

Suntem atenti la atat de multe ecrane, PC, laptop, telefoane mobile, tablete, etc. incat uitam sa fim atenti la ce se intampla in jur. Solutia este sa ne concentram asupra unui singur lucru in acelasi timp. De exemplu, daca suntem in mijlocul unei conversatii sau daca citim o carte cel mai sanatos ar fi sa lasam notificarile si sa ne concentram pe ceea ce facem, nu pe telefon.

Simturile nu mai sunt la fel de acute atunci cand facem abuz de tehnologie pentru ca ne asteptam ca ea sa faca totul in locul nostru si stam cu ochii in telefon. Solutia este sa mai facem din cand in cand si niste calcule in cap, dar si sa lasam telefonul din mana cu cel putin o ora.

Starea de oboseala si lene se poate datora tot excesului de folosire a tehnologiei. In acest caz solutia este si mai simpla. Exercitii, exercitii si iar exercitii. Pentru a scapa de efectul de oboseala si lene datorat tehnologiei trebuie sa faci cel putin cele 30 de miscare recomandate pe zi, dar si sa iei pauze din cand in cand pentru a-ti odihni ochii in cazul in care lucrezi intr-un birou la calculator.

Lipsa rabdarii a aparut odata cu secolul vitezei, adica perioada in care traim noi acum. Totul se intampla in intervale de secunde sau cel mai mult minute. Downloadezi un film in cateva minute, site-urile se incarca in secunde si ajungem sa nu mai citim sau urmarim nimic cu adevarat, sarim peste secvente in film sau ne uitam pe articole pe diagonala si atat. In opinia mea, ar trebui sa slow down a little si sa incepem sa ne bucuram de ceea ce vedem si de ceea ce citim, nu sa trecem asa repede peste toate.

In concluzie, tehnologia are efecte negative doar daca lasi tu asta sa se intample, in caz contrar, va lucra alaturi de tine pentru a avea o viata mai buna.

P.S. daca te intereseaza articolele si stirile din tehnologie, te invit pe site-ul Calculatorescu.ro. Pentru inceput pe pagina despre si alegi tu apoi daca vrei sa mai citesti sau nu.