Interesante

Cum faci cea mai buna alegere cand vine vorba de controlere solare?

iulie 2, 2018 By

Cea mai buna alegere cand vine vorba de controlere solare o faci in functie de sistemul fotovoltaic pe care il ai sau pe care vrei sa ti-l instalezi. Intr-un sistem fotovoltaic, un controler de incarcare solar este un dispozitiv care regleaza nivelul tensiunii si curentului de la panourile solare, astfel ca valorile tensiunii si curentului sa poata fi corespunzatoare pentru incarcarea bateriilor.  

 

Controlerele solare sunt absolut necesare, ele trebuie montate intre panourie solare si baterii pentru a preveni supraincarcarea bateriilor sau evitarea supratensiunilor.

 

Poti sa alegi un controler solar standard sau poti alege una dintre variantele mai avansate. Exista diverse alte tipuri de controlere solare de incarcare, cum ar fi cele duale (pentru doua baterii separate), controlere PWM, controlere solare rezistente la apa, controlere MPPT si altele. Dintre toate acestea, merita sa vorbim cel mai mult despre cele cu modulatie de puls, PWM si cele cu punt maxim de putere, MPPT.

 

Atat controlerele de tip PWM, cat si cele de tip MPPT sunt folosite pe scara larga mai ales in sistemele fotovoltaice off-grid si ambele sunt foarte bune in ceea ce priveste incarcarea bateriilor in mod optim. Exista diferente intre ele in modul lor de functionare, iar asta le diferentiaza si ca pret.

 

Daca un controler PWM este mai ieftin decat unul MPPT, nu inseamna ca este o alegere proasta. Mai degraba am spune ca o alegere mai putin inspirata ar fi un controler solar de serie, unul standard, care nu ofera nimic in plus decat sa opreasca incarcarea bateriei atunci cand aceasta este deja incarcata.

Controlerele de tip PWM sunt un fel de intrerupator, cum sunt si controlerele standard, insa un intrerupator avansat. El trimite o serie de impulsuri scurte de incarcare bateriei, adica un fel de intrerupere intermitenta a fluxului de incarcare, pentru a aduce nivelul voltajului de la panouri cat mai aproape de cel al bateriei.

 

Controlerele MPPT sunt mai complexe, ele isi pot ajusta singure voltajul de intrare astfel incat sa se colecteze un maxim de energie de la panouri si a transforma apoi aceasta energie in diferite valori necesare incarcarii optime a bateriei.  

 

Ce alegi conteaza foarte mult, pentru ca trebuie sa faci alegerea care se potriveste cel mai bine cu bugetul tau disponibil, cu sistemul tau si cu ceea ce vrei sa obtii de la el. Controlere solare gasesti in magazinul online E-acumulatori. Alege acum un controler!