Cum alegi un cutting plotter performant

octombrie 28, 2016 By

Cutting plotter-ul este o masina de taiere pe scara larga, cu ajutorul careia pot fi taiate imagini de mari dimensiuni. Esti familiar cu acest dispozitiv daca lucrezi in domeniul industriei publicitare, fiind folosit cu succes pentru realizarea de stickere.
Pe piata exista diverse tipuri de cutting plottere, si poate iti este dificil sa gasesti varianta cea mai potrivita afacerii tale. O sa iti prezint cateva elemente de care ar trebui sa tii cont :
cutter
1. Viteza
Un cutting plotter performant trebuie sa realizeze cat mai multe materiale intr-un timp scurt. Spre exemplu, modelul Puma III are o viteza de pana la 600 mm/s, iar cel Jaguar IV si RX de pana la 1530 mm/s.

2. Forta de apasare a cutitului
Ajustarea fortei de apasare a cutitului este importanta pentru a taia o mare varietate de materiale, de la cele mai fine si subtiri folii pana la cele reflectorizante groase si dure. In functie de nevoile tale, poti opta pentru modelul Puma III, care are o forta de apasare a cutitului de pana la 400g, sau Jaguar IV, cu o forta de pana la 600g.

3. Acuratete si precizie
Este foarte important pentru un cutting plotter sa poata decupa perfect, atat in coluti cat si in curbe, pentru a putea realiza o gama larga de produse. Modul de emulare tangentiala permite realizarea de litere de mici dimensiuni si fișiere cu grafica complexa pe materiale groase, rezultatul final fiind perfect decupat, atat pe margini cat si la colturi.

4. Panou de control usor de folosit
Pentru a permite utilizatorului o utilizare usoara, panoul de control trebuie sa fie bine structurat. Spre exemplu, modelele Jaguar IV si Seria Rx contin un ecran LCD cu 20 digiti x 2 linii si 14 butoane de control, oferind o operare si o navigare usoara. LCD-ul permite utilizatorului sa monitorizeze toate setarile operationale inlusiv valoarea offset, calitatea, viteza si forta de taiere. Butoanele includ numerose functii, precum ajustarea vitezei, fortei, offset-ului si test de taiere. Se pot memora 4 setari diferite pentru prelucrarea unor materiale folosite frecvent.

Acestea sunt cateva dintre elementele de care ar trebui sa tii cont atunci cand iti achizitionezi un cutting plotter. Daca alegi unul performant, munca ta va deveni mult mai usoara si rezultatele vor fi de calitate.