blog
Interesante

Codificarea caracteristicilor anvelopelor

aprilie 10, 2019 By

Principalele caracteristici ale unei anvelope se regasesc inscriptionate pe peretele lateral: dimensiune, construcție, viteză și multe altele.

Tip de anvelope

Aceasta indică tipul de vehicul care se potrivește anvelopei. P este pentru metricul pasagerului. Alte litere sunt LT (camion ușor), T (rezervă temporară) și ST (remorci speciale). Dacă anvelopa nu are o literă, aceasta înseamnă o dimensiune “metrică” euro. Anvelopele P-metrice și euro-metrice cu aceeași dimensiune sunt echivalente în dimensiunile lor, dar pot avea diferențe ușoare în ceea ce privește capacitatea de încărcare și presiunea de umflare.

Lățimea cauciucului

Lățimea secțiunii reprezinta de fapt lățimea anvelopei (sau a grosimii) în milimetri, dacă este măsurată de la cel mai extins punct a anvelopei din exteriorul său lateral până la cel mai larg punct al peretelui lateral interior. De ce milimetri? Acesta a provenit din Europa, care folosește sistemul metric.

Aspect Ratio

Aceasta identifică raportul de aspect al anvelopei, care este raportul dintre înălțimea peretelui lateral al anvelopei și lățimea pneului. Cu cât raportul este mai mic, cu atât este mai mică înălțimea peretelui lateral, ceea ce înseamnă o virare mai bună, dar o călătorie mai putin confortabila.

Constructie

Aceasta este construcția internă a anvelopei, care este “radială”. Aproape fiecare pneu pe șosea are o construcție radială, ceea ce înseamnă că, corzile straturilor carcasă din interiorul anvelopei “radiază” direct de la o parte a anvelopei la alta. Alte litere folosite sunt D, pentru construcții diagonale și B, pentru centuri.

Diametrul roților

Acest număr (în inchi) indică faptul că anvelopa vara premium este proiectată să se potrivească unei roți cu diametrul respectiv.

Indicele de încărcare

Aceasta indică greutatea pe care anvelopa este certificată să o transporte la o presiune maximă sigură

Evaluarea vitezei

Aceasta indică viteza maximă sigură la care un pneu este certificat să poarte o sarcină în condiții specificate. Vitezele variază de la A (cel mai mic) la Y (cel mai înalt), cu o singură excepție: H scade între U și V. Depășirea limitei legale de viteză nu este recomandată.