blog
Personale

Celule Stem…

noiembrie 29, 2011 By

Astazi o sa va descriu in mai multe randuri celule stem si la ce sunt folositoare aceste celule,
Ce sunt celulele stem?
– Celulele stem mai sunt denumite si tulpinare dar si şuse.
– Au potential de creare de tesuturi sau de a se dezvolta in alte tipuri de celule specializate.

Va intrebati cred ca acum la ce sunt folositoare aceste celule minune.Hai sa va spun si la ce sunt folositoare:

– Ar putea inlocui in viitor celulele stricate de:

-Diabet

-Leziuni ale măduvei spinării

-Boala Parkinson

-Boala Alzheimer

Aceste celule stem se gasesc in cordonul ombilical al bebelusilor ,dintii de lapte,organismele adulte ,din laptele mamar si in placenta .Cele gasite in organismul adult sunt folositoare la tratarea bolilor inimii.Acum cred ca ziceti sa extragerea de celule stem din cordonul ombilical al bebelusuli prezinta riscuri dar va contrazic ,bebelusul nu este afectat cu nimic deoarece colectarea se face dupa nasterea si taierea cordnului ombilical al copilului.Nici mama nu are de suferit deoarece operatiunea este rapida si necostisitoare :D.

Acum cu totii cred ca sunteti curiosi unde se extrag aceste celule stem mai locurile unde!Exista asa numitele banci de celule stem si in aceste banci de celule se extrag.La noi in Romania nu sunt chiar asa multe dar sunt cateva ca de exemplu Institutul Fundeni se extrag celule stem .La Institutul Fundeni au fost realizate anul acestea peste 300 transplante de celule stem.

Pana in acest utilizarea celulelor stem adulte şi cele din cordonul ombilical şi placentă sunt cele mai folosite si au un succes foarte mare.Un tratament celule stem este foarte folosit in toata lumea.


Astazi multi parinti apeleaza la procedura de recoltare celule stem la nastere din cordonul ombilical pe care le depoziteaza intr-o banca de celule stem pana cand copilul va avea nevoie de ele in cazul in care acesta va avea probleme de sanatate ce ar putea fi rezolvate cu ajutorul acestor celule stem. Procedura de recoltare celule stem nu are efecte negative nici asupra mamei si nici a copilului, nu prezinta nici un risc.