Diverse

Ce tip de panel este recomandat pentru un laptop de gaming?

iulie 12, 2019 By

Ce tip de panel este recomandat pentru un laptop de gaming?

Monitorul/ecranul unui laptop de gaming este foarte important. Poate nu la fel de crucial ca procesorul si placa grafica, dar cu siguranta important. Tehnologiile au evoluat foarte mult si avem deja o multime de modele de laptop-uri de gaming cu ecrane foarte bune cu rezolutii 2k, 4k si foarte curand 8K.

Perssonal consider ca cel mai bun panel pentru un laptop de gaming este de tip LCD cu tehnologie IPS si cu rezolutie 4K preferabil. Nu zic ca cele FullHd sau 2k nu sunt suficiente, dar daca tot aveti un buget, de ce sa nu profitati de calitatea superioara? Avantajul este ca desi laptop-ul poate nu este capabil sa duca toate jocurile in 4k, puteti reduce rezolutia dupa bunul plac pentru cea mai buna experienta. Dar pentru celelalte situatii; vizionare filme/seriale/continut si editare foto-video un panou 4K face diferenta.

De ce IPS si nu OLED? Foarte simplu. Desi Oled-ul ofera niste beneficii superioare precum acuratetea culorilor sau negrul mai intens, respectiv albul mai luminos eu prefer tehnologi IPS. Unghiurile de vizualizare sunt superioare, culorile sunt corecte, , sunt mai durabile in timp, mai ieftine de inlocuit iar in gaming o buna parte din aceste lucruri conteaza foarte mult.

De ce IPS si nu LED? Desi motinoarele de tip LED ofera o luminozitate mai buna si un consum mai redus de energie, argumentele de mai sus in favoarea tehnologiei IPS raman in picioare.

Un lucru foarte important de mentionat. Daca sunteti un pasionat al jocurilor de tip Esports (Cs:go, Lol, Dota 2) sau pur si simplu va doriti o experienta mai fluida, recomand cu caldura daca va permite bugetul sa cautati un laptop cu monitor care are o rata de refresh de minim 100Hz, preferabil 144Hz. De ce? O rata de refresh mai mare va ofera un avantaj considerabil in anumite jocuri si imbunatateste considerabil experienta generala de gaming. Avem un articol pe site mai detaliat despre rata de refresh a unui monitor, va recomand sa aruncati o privire.

In concluzie, dupa parerea mea cel mai bun monitor pentru un laptop gaming trebuie sa fie de tip LCD IPS, sa aiba o rata de refresh cuprinsa intre 100 si 144Hz si o rezolutie cat mai mare, preferabil 4K. Desi rezolutia este optionala in acest context, daca aveti un buget mai mare e pacat sa nu va bucurati de detalii si imagini superioare din punct de vedere calitativ.