Interesante

Ce țară are cea mai mare cantitate/suprafata de apă?

decembrie 7, 2019 By

Apa proaspătă conține o cantitate foarte mică de săruri dizolvate și apare în mod natural la suprafața pământului în lacuri, râuri,pâraie, iazuri, aisberguri, ghețari și iazuri. De asemenea, apa subterană poate fi proaspătă. Apele de mare, apa salbatică și apa din unele lacuri sunt excluse, deoarece conțin o concentrație foarte mare de sare și minerale dizolvate. Sursa de apă dulce este reprezentata de  precipitațiile din atmosferă. Unele țări au resurse mari de apă dulce. Beneficiile de care se bucură aceste țări datorită resurselor vaste de apă dulce sunt numeroase. Țările cu cele mai multe resurse de apă dulce sunt descrise mai jos.

1. Brazilia

Brazilia are cel mai mare volum de resurse regenerabile de apă dulce, însumând aproximativ 8.233 de kilometri cubi. Apa dulce din Brazilia reprezintă aproximativ 12% din resursele de apă dulce din lume. Regiunea Amazon din Brazilia conține peste 70% din totalul de apă dulce din Brazilia. În ciuda a numeroase resurse de apă dulce, una dintre cele mai populate regiuni din Brazilia, Sao Paulo, se confruntă cu secetă severă. Accesul la apă dulce de către cartierele sărace din zonele urbane rămâne o provocare în Brazilia. Specialistii recomanda constant actiunea de forarea de puturi de apa deoarece apa din subteran este suficienta.

2. Rusia

Corpurile de apă dulce regenerabile din Rusia includ râuri, lacuri și rezervoare create de om. Lacul Baikal, cel mai mare și mai adânc lac de apă dulce din lume, este situat în Rusia. Baikal conține până la aproximativ 1/5 de apă dulce în lume. Lacul a fost format pe o riftă. Cu toate acestea, volumul lacului s-a redus treptat din cauza schimbărilor climatice. În total, Rusia are 4.508 de kilometri cubi de resurse de apă dulce.

3. Statele Unite

Volumul resurselor regenerabile de apă dulce în SUA este de aproximativ 3.069 de kilometri cubi. Majoritatea resurselor de apă dulce din țară sunt apa de suprafață. Aproximativ 77% din apa dulce este apă de suprafață și 23% este subteran. Majoritatea corpurilor de apă dulce din Statele Unite sunt lacurile. Alte surse de apă dulce sunt râurile, iazurile și rezervoarele. În SUA sunt peste 100 de lacuri. Printre marile lacuri se numără unele lacuri mari, inclusiv Lacul Superior, Lacul Ontario, Lacul Michigan și Lacul Erie.

4. Canada

Volumul de apă dulce regenerabilă în Canada este de aproximativ 2.902 km cubi. Cea mai mare parte a apei proaspete a Canadei se găsește în diversele sale sisteme fluviale și lacuri. De altfel, apa dulce este în mare parte subterană, în iazuri mici sau în ghețari. Apa subterană este în mare parte nerenergabilă. Apa dulce din lacurile canadiene oferă apă potabilă pentru peste 8 milioane de oameni și sprijină un sfert din agricultura din țară.

5. China

China are al cincilea volum mai mare de resurse regenerabile de apă dulce din lume. Are aproximativ 2.840 de kilometri cubi de apă dulce. Lacul Poyang, situat în provincia Jiangxi, este cel mai mare lac cu apă dulce din China. Râurile Xin, Xiu și Gan își golesc toate apele în lac. Volumul lacului continuă să fluctueze în funcție de anotimpuri.