Auto

Ce este Sonda Lambda? Care este rolul ei? Ce este de facut daca nu mai functioneaza?

ianuarie 21, 2019 By

Sonda lamdba este o componenta a motorului care se ocupa cu masurarea canitatii de oxigen care rezulta prin teava de esapament a masinii. Aceasta este pozitionata aproape de unitatea de control a masinii ( ECU).

            La ora actuala una din cele mai mari probleme cu care se confrunta industria auto este poluarea. Sonda lambda este componenta care se ocupa de monitorizarea gazelor emanate. Cu alte cuvinte sonda lambda functioneaza astfel, daca aceasta va detecta prea mult oxigen in gazele evacuate va mari cantitatea de combustibil intrucat inseamna ca motorul functioneaza un amestec prea sarac, iar daca depisteaza prea putin oxigen inseamna ca amestecul este prea sarac, iar ECU va reduce cantitatea de benzina consumata. Mai exact, aceasta componenta se ocupa de reglarea amestecului de aer sau de carburant care intra in motor. Sonda lambda este componenta care are cele mai dese probleme intrucat se intampla de cele mai multe ori este acoperita de diferite reziduri iar din acest motiv sa nu mai functioneaze corect indicand valori gresite. Daca doresti sa verifici daca ai o problema la sonda lambda, o poti face cu ajutorul testerelor auto unimarca sau multimarca de pe eDiagnoza.

            Sonda lambda se poate defecta din foarte multe cauze. Dintre cele mai des intalnite motive sunt: cantitatea redusa de benzina slab rafinata, consumul excesiv de ulei care duce la contaminarea cu fosfor, siliconul, factorii de mediu, sarea, uleiul, murdaria si multi alti factori. Astfel, puteti observa ca sonda lambda ca este o componenta predispusa la diferite siuatii care pot duce la defectarea acesteia.

            Cu toate acestea, inainte ca ea sa sufere defectiuni serioase nu de multe ori si prezinta semne clare care sa ne avertizeze de acest lucru. Exista insa 5 simptome care pot prezice o astfel de defectiune. Un prim semn clar se refera la performantele reduse. Acesta reprezinta un semnal de alarma in ceea ce priveste modul in care functioneaza aceasta componenta. Functionarea neregulata a motorului este de asemenea un alt motiv de ingrjoarare. De asemenea, daca testul emisiilor nu este unul de succes, adica semnaleaza o concetratie prea mare de CO sau de HC aceasta ar fi un alt semn ce ar indica o defectiune. Deteriorara catalizatorului este un indiciu  intrucat acest lucru se intampla din cauza unei concentratii mari de carburant.  Ultimul indiciu insa la fel de important precum cele prezentate anterioare este consumul crescut ce carburant.

            De ce este necesar sa inlocuiti o sonda lambda care s-a stricat? Pentru ca aceasta componenta este ce care calculeaza emisiile de gaze rezultate prin teava de esapament, va ajuta sa economisiti carburant, fiind un lucru pe care buzunarele voastre il vor simti chiar intr-un singur an de la utilizare.