Ce ar trebui sa stii despre culesul de rapita

mai 6, 2019 By

Nu mai este mult timp pana cand incepe culesul de rapita, iar apicultorii incepatori ar trebui sa adune toate informatiile necesare despre aceasta perioada pretioasa de care ar trebui sa profite din plin.

Rapita este una dintre plantele care se cultiva in toata tara, fiind o sursa melifera excelenta care ofera albinelor o cantitate foarte generoasa de nectar si polen. Astfel, cu ajutorul culturilor de rapita, vei putea sa iti dezvolti mai rapid familii de albine si totodata sa obtii productii bogate de miere.

De obicei, inflorirea rapitei are loc in prima jumatate a lunii aprilie. Inflorirea dureaza intre 4 si 5 saptamani, dar 3 dintre ele sunt mai bogate. Pot exista si exceptii de la regula in functie de conditiile climatice dar si de zona geografica in care este plantata cultura de rapita.

Cum sa beneficiezi de recolte bogate in perioada infloririi rapitei

In perioada in care rapita infloreste, apicultorii au mai mult de munca decat de obicei. Acestia trebuie sa transporte stupii la culturile bogate de rapita, ceea ce in domeniul apiculturii se numeste stuparit pastoral.

Recoltele sunt mult mai bogate atunci cand stupii de albine au rapita in apropiere si nu trebuie sa se deplaseze prea mult pentru cules.

Specialistii recomanda efectuarea unui tratament foarte important, inainte de a transporta albinele la rapita. Este vorba despre tratamentul pentru varroza, in acest sens folosindu-se Varachet Forte sau Taktic.

De asemenea, dupa ce ai transportat stupii la rapita, nu vei scapa de griji. Trebuie sa mergi frecvent la stupi pentru a verifica familiile si pentru a adauga noi rame atunci cand este nevoie. Fiecare familie de albine are nevoie de 3-4 rame bune, iar cele negre trebuie indepartate.

In timpul tuturor lucrarilor din stupina, nu trebuie sa uiti de protectie. Poate ca de obicei familiile tale de albine sunt blande, insa trebuie sa ai in calcul faptul ca in aceasta perioada sunt mai agitate decat de obicei. Echipamentul este obligatoriu!

Trebuie sa te asiguri ca albinele au conditii de munca optime. Mai exact, fiindca ele sunt foarte active in acest moment, urdinisul ar trebui sa fie cat mai generos. Astfel, albinele vor putea iesi si intra in numar mare, pentru ca si productia sa fie cat mai bogata.

O importanta aparte va trebui oferita constructiei ramelor. Albinele avand la dispozitie o sursa foarte bogata de polen, sansele roirii sunt mari. Din acest motiv trebuie cladite rame bogate si frumoase, astfel incat albinele sa fie mereu ocupate.

La sfarsitul culesului de rapita, albinele vor continua sa fie inca destul de agitate. Asta deoarece vor fi in continua cautare a unei noi surse de polen si de nectar. Drept urmare, ar trebui sa te indrepti catre culesul la salcam. In cazul in care vei duce albinele acasa, atunci trebuie sa le oferi cate putin sirop din cand in cand, acesta avand rolul de stimulare.

apis-donau-romania

Un ultim sfat pe care ti-l putem oferi este sa extragi mierea cat mai repede, iar asta deoarece are tendinta de a se cristaliza, iar mai tarziu va fi mai dificil de extras. De asemenea, nu folosi mierea de albine pentru iernatul albinelor, deoarece specialistii din lumea apiculturii nu o recomanda.  

De asemenea, o matca performanta poate garanta performante laudabile ale familiilor de albine. Din acest motiv ar trebui sa iei in calcul achizitia unei matci bune de pe Apis-Donau.ro.