Cat de des trebuie sa mergem la stomatolog?
Miliarde de bacterii traiesc in gura fiecarei persoane. De aceea, ai nevoie de igiena orala, vizite la stomatolog frecvente. Ca urmare a cresterii si activitatii lor vitale, se formeaza placa. Se poate raspandi si poate provoca aparitia de biofilme, care duc la boala gingiilor, si, de asemenea, poate pune in pericol sistemul imunitar al organismului.
Bacteriile intra in tesutul gingival, provocand gingivita. Daca placa nu este indepartata la timp, se transforma intr-o piatra, pe care dentistul o poate elimina. Doar curatarea profesionala este singura cale de a elimina tartrul.
Cu cat murdaria ramane mai mult pe dinti si pe gingii, cu atat este mai mare probabilitatea de a dezvolta o boala parodontala. Daca este netratata, duce la sangerarea gingiilor, durere si pierderea dintilor si poate dauna sanatatii generale a organismului. Multe alimente determina ca bacteriile din gura sa produca acizi. Mancarea dulce este o sursa evidenta de placa.
Produsele care contin amidon (paine, biscuiti si cereale) provoaca, de asemenea, formarea de acid. Placa irita gingiile, facandu-le sensibile si sa sangereze. Acest lucru poate duce la formarea unui spatiu intre dinti si gingii, unde intra bacteriile si se formeaza puroiul. Aceasta duce la distrugerea osului si, ca urmare, la pierderea dintilor insisi.
De ce ai nevoie de igiena orala?
In primul rand, pentru un zambet frumos sanatos si o respiratie proaspata, ne informeaza o clinica stomatologica Satu Mare. Si in al doilea rand, pentru prevenirea bolilor gingivale. De aceea este necesar sa efectuezi in mod regulat igiena orala profesionala si controale preventive la medicul dentist. Trebuie sa mergi imediat la un stomatolog daca gingiile s-au inrosit, sangereaza la periajul obisnuit, ai capatat o sensibilitate la cald si la rece, ai o respiratie urat mirositoare, persistenta sau gust neobisnuit in gura, te dor dintii atunci cand mesteci.
Necesitatea igienei orale
Igiena orala zilnica este extrem de importanta pentru intregul organism. Inca din copilarie, trebuie sa te obisnuiesti sa te speli pe dinti folosind cantitatea potrivita de pasta de dinti, controland procesul de curatare si corectitudinea punerii in aplicare a igienei orale.
Sanatatea dintilor si a cavitatii bucala afecteaza capacitatea de a vorbi, de a zambi, de a manca si de a manifesta emotii. De asemenea, afecteaza stima de sine. Influenta igienei orale afecteaza si sanatatea intregului organism. Studiile au aratat ca sanatatea dentara precara este asociata cu un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare, complicatii ale sarcinii si diabet.
Consecinte ale ignorarii igienei orale
Stiai ce consecinte poti avea daca ignori igiena orala si vizitele la stomatolog frecvente? Infectiile respiratorii pot aparea atunci cand bacteriile supraaglomerate din cavitatea bucala coboara prin sistemul respirator si se instaleaza in plamani. La fel ca bacteriile care sunt inhalate in plamani din gura, bacteriile pot calatori si la creier prin nervul care leaga maxilarul de creier. Oamenii de stiinta au stabilit o legatura intre tartru si boala Alzheimer.
Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest