Carti de povesti ilustrate – usa prin care copilul descopera viata
Se pare ca o buna traditie familiala de a citi o carte inainte de somn sau in oricare alta perioada a zilei aduce mari beneficii copiilor de toate varstele.
Oamenii de stiinta au aflat de ce cititul impreuna cu copilul a unei carti de povesti ilustrate este atat de importanta. Sa incercam si noi sa aflam care este rolul unei carti pentru copii si cum putem transforma cititul intro activitate placuta, utila si foarte binevenita.
Cititul este un obicei care este practicat de aproape orice familie, inclusiv cele cu copii. Cred ca nu este cazul sa amintim cat de placuta este o atmosfera calda cu o carte buna in mana. Copii invata lumea inconjuratoare prin carti copii. Este foarte important sa alegem carti calitative, cu povesti frumoase si adecvate varstei copilului. O serie de studii stiintifice au aratat ca aceasta activitate contribuie la succesul scolar viitor al copilului, la creativitatea acestuia, precum si la intarirea legaturilor dintre parinti si copii.
O poveste ilustrata este o parte integranta a ritualului de seara pentru copii, precum sarutul mamei inainte de culcare. Cititul este preferat nu numai de copii, ci si de parinti, pentru ca da o senzatie incomparabila de caldura, tandrete si apropiere de copil.
O carte ilustrata este un cadou minunat pentru copii! Atunci cand alegeti o carte pentru un copil, trebuie sa luati in consideratie urmatorii factori:
- cartea trebuie sa fie colorata viu, cu imagini atractive;
- literele cu care este scrisa trebuie sa fie mari si clare;
- continutul cartii trebuie sa fie adecvat varstei copilului;
- Calitatea imprimarii trebuie sa fie la un nivel ridicat, la fel sa fie si hartia, coperta si alte elemente ale cartii.
Despre beneficiile cartilor ilustrate pentru copii putem vorbi la infinit, este o tema placuta tuturor! Insa vom incerca sa ne axam pe cele mai importante, si anume:
- Extinderea vocabularului. Rezultatele studiilor sugereaza ideea de extindere a vocabularului copilului cu ajutorul cartilor. Oamenii de stiinta au evaluat tipul si gradul de varietate de cuvinte gasite in 100 de carti ilustrate pentru bebelusi, apoi le-au comparat cu cuvintele pe care prescolarii le folosesc in vorbirea lor cand vorbesc cu parintii sau cu alti adulti. S-a demonstrat ca in carti exista cuvinte care nu se regasesc in vorbirea obisnuita a adultilor. Cu cat mai multe cuvinte aude copilul, cu atat devine mai bogat vocabularul sau si cu atat ii va fi mai usor sa invete sa scrie si sa citeasca;
- Dezvoltarea creierului. Cititul cu voce tare contribuie la dezvoltarea creierului copiilor. S-a dovedit ca la copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 5 ani, ai caror parinti citesc adesea cu voce tare multe carti diferite, activitatea emisferei stangi a creierului este crescuta. Emisfera stanga este asociata cu intelegerea vorbirii, limbajului si imaginatiei. Cercetatorii au sugerat ca, cu cat copiiilor li se citeste mai mult, cu atat cresc conexiunile in creierul lor, si cu atat mai bine inteleg relatia dintre cuvinte si obiecte. Aceste noi conexiuni in sensul literal al cuvantului schimba creierul copiilor, pregatind copiii pentru studiu si viata in societate;
- Efect psihologic. Povestile la culcare, pe langa beneficiile pentru dezvoltarea copilului, aduc desigur beneficii psihologice de nepretuit: citirea il ajuta pe copil sa se calmeze si sa se relaxeze inainte de a merge la culcare, iar contactul fizic strans cu mama sau tatal ii ofera un sentiment de securitate si apropiere.
In baza celor expuse anterior va recomandam sa cititi cat mai des copiilor inca din frageda pruncie. Cand copilul va mai creste putin, va trebui sa-i oferiti oportunitatea de a alege singur ce vrea sa citeasca. La urma urmei, principalul lucru pe care o carte il ofera unui copil mic nu este varietatea vocabularului, ci emotiile pozitive pe care i le ofera.
Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest