Interesante

Care sunt avantajele unei biciclete full suspension în comparație cu o bicicletă normală?

iunie 10, 2022 By

Care sunt avantajele unei biciclete full suspension în comparație cu o bicicletă normală?

Astăzi poți cumpăra o gamă de biciclete simple, duble sau biciclete full suspension. Cu suspensie simplă este o bicicletă obișnuită. Se caracterizează printr-un cadru rigid și furcă cu suspensie. Modelele de biciclete full suspension sunt echipate cu două furci – pe roțile din față și din spate. De aici provine numele. Furca față este caracterizată ca fiind mai puternică decât piesele similare pe bicicletele simple. Rezerva de putere de 20 cm îți permite să faci sărituri serioase. În spate, furca cu suspensie funcționează prin intermediul unui mecanism hidraulic (cilindru cu piston). În interior se află lichid de frână și un arc care se comprimă sub presiune. Până acum aproximativ zece ani, dimensiunea anvelopei de 26 inch era standardul pentru toate bicicletele de munte. În zilele noastre, atât bicicletele full suspension, cât și bicicletele simple au roți de 27,5 inch, respectiv 29 de inch.

Diverse tehnologii

Producătorii au încercat în mod repetat să facă ciclismul mai confortabil cu diverse tehnologii. Deosebit de comune astăzi sunt cauciucurile mai late, furcile cu suspensie pe roata din față, cadre cu suspensie completă, în special la bicicletele de munte, tije de scaun cu arc. Mai mult confort înseamnă cu siguranță un compromis. Pe de o parte, o bicicletă full suspension face călătoria mai confortabilă. Terenul neuniform, denivelările și obstacolele sunt atenuate și afectează biciclistul mai puțin. Pe de altă parte, fiecare suspensie absoarbe o parte din forța motrice pe care biciclistul o pune pe pedale.

Furci cu suspensie

Furcile cu suspensie permit roții din față să compenseze denivelările de pe drum și să mențină șocul. Majoritatea furcilor cu suspensie sunt formate din tuburi care sunt conectate unele în celelalte și arcuri unul împotriva celuilalt. Din punct de vedere tehnic, diferențele sunt uriașe. Construcțiile variază de la arcuri simple din oțel și elastomeri din plastic, până la construcții complexe și costisitoare cu arcuri de gaz reglabile și amortizare cu ulei.

Furcile cu suspensie ar trebui să fie cât mai ușoare posibil, să se comprime cât mai precis posibil și să se ridice imediat înapoi în poziția de pornire, fără să se clatine. Pentru a nu pierde puterea inutilă pe teren plan sau la deplasarea pe deal, multe furci cu suspensie pot fi blocate de ghidon în timpul mersului.

„Full Suspension” și înseamnă „complet cu arc”. Acesta este motivul pentru care aceste biciclete nu au doar suspensie pe roata din față, ci și suspensie sau amortizare pe spate. Aceasta absoarbe în mare măsură șocurile cauzate de lovituri și asigură o manipulare sigură. Cadrul este realizat în mare parte din aluminiu sau carbon. În comparație cu bicicletele simple, bicicletele full suspension sunt puțin mai grele și mai scumpe. Datorită elementelor arc și a pieselor mobile pentru funcția de amortizare, o bicicletă full suspension necesită, de asemenea, mult mai multă întreținere.

Pentru ce este potrivită bicicleta normală?

Dacă ești în căutarea unei biciclete normale în principal pentru a merge pe drumuri bine asfaltate și doar ocazional pe poteci neasfaltate sau pe trasee single de coborâre, atunci bicicleta normal sau de munte este potrivită pentru tine. Ai suficientă tracțiune și datorită rigidității bicicletei poți transfera cel mai bine puterea pe suprafața solidă. Cel mai bine este să blochezi furca în urcare sau să o fixezi cât mai tare posibil.  

Pentru ce este potrivită bicicleta full suspension?

Dacă dorești să mergi aproape exclusiv pe trasee simple, poteci înguste neasfaltate sau pietriș grosier, atunci ar trebui să utilizezi biciclete full suspension. Furca cu suspensie din față și amortizorul din spate îți oferă o aderență mai bună pe teren accidentat. Cu amortizorul blocat, bicicleta full suspension este potrivită și pentru pedalarea pe teren plat, neted.

Biciclete full suspension și biciclete normale – Avantaje și dezavantaje

Cea mai mare diferență dintre cele două modele, este amortizarea suplimentară a suspensiei pe spate. Acest element de arc suplimentar caracterizează domeniile de aplicare ale bicicletei full suspension și prezintă caracteristici distinctive esențiale în comparație cu bicicleta normală.

Bicicletele normale obțin rezultate deosebit de bune în ceea ce privește prețul și greutatea lor mai mică, ceea ce le face adesea modele de bază preferate. Lipsa tehnologiei pe roata din spate, înseamnă mai puțin control și confort la mers, dar efortul de întreținere  este, de asemenea, mai mic ca rezultat.

Bicicletele full suspension sunt deosebit de populare, datorită tracțiunii și stabilității mai bune și vitezei mai mari care rezultă. Dacă pedalezi pe teren dificil, cu multe denivelări, bicicletele full suspension creează un echilibru mai bun, datorită suspensiei pe două roți. Groapa este practic „survolată”, ceea ce duce și la o viteză mai mare.