Diverse

Care e diferenta dintre poza si fotografie?

decembrie 10, 2018 By

                              Care e diferenta dintre poza si fotografie?

In zilele noastre am observat camajoritatea oamenilor nu stiu care e diferenta dintre fotografie si                                                                                              . Nudoar ca folosesc termenul gresit in exprimare, ca si cum ar fi tot acelasilucru, dar nici macar nu inteleg diferentele pe care le presupune fiecaretermen. Tocmai de aceea azi vom analiza fiecare cuvant in parte asa incat sastiti sa il folositi corect data viitoare in functie de imprejurare.

In primul rand trebuie sa clarificam un lucru. Atat pozele cat si fotografiile sunt imagini. Imagini cu plante, cu animale, cu flori, cu copii, cu obiecte, adulti, etc. Atat pozele cat si fotografiile sunt facute de oameni cu ajutorul unui aparat foto. Ele sunt realizate la evenimente dar si in diverse momente din viata de zi cu zi cu intentia de a le pastra in amintirile lor.

O poza este definita ca o reprezentare vizuala a unei scene, o persoana sau un lucru pe o suprafata plana cu un scop strict personal. Cu alte cuvinte pozele sunt facute de amatori, de oameni ce au un aparat foto si vor sa-l foloseasca pentru a surprinde diverse momente din viata lor fara nici un scop comercial. Acum trebuie sa intelegem ca pozele, chiar daca sunt facute de amatori, pot fi frumoase. In special datorita tehnologiei avansate in ceea ce priveste aparatele foto. Chiar si o poza banala se poate transforma intr-o fotografie daca o editezi apoi intr-un program si ii aplici cateva filtre dar asta ar insemna sa trisezi.

Sa faci o fotografie nu inseamna sa stapanesti bine tehnicile de post procesare ci sa poti sa realizezi chiar si cu un aparat foto simplu o opera de arta. Crearea unei fotografii implica un mare angajament si talent artistic. Pentru a crea o fotografie de calitate, care poate deveni valoroasa in timp este nevoie de mult timp, studii in ceea ce priveste tehnica si foarte mult exercitiu. Trebuie sa cunoasteti foarte bine tehnologia digitala pentru a folosi toate resursele unui aparat de fotografiat. Insa dincolo de asta e vorba de creatie, de lumina, jocuri de umbre etc. Un fotograf poate sa scoata in evidenta detalii  ce merg dincolo de cuvinte si mai departe de ce se poate vedea la prima impresie. De aceea un fotograf nu va face niciodata doar niste simple poze.

Pe scurt atat fotografiile cat si pozele se fac folosind mainile si un aparat de fotografiat. Ca sa faci o poza nu ai nevoie de un talent exceptional. E suficient sa apesi butonul ce declanseaza aparatul si poza e gata. Apoi in cateva minute o poti imprima pe o bucata de hartie si sa o duci acasa. Fotografia inseamna o imagine studiata, inseamna arta si ea necesita timp, multe duble si multe ore petrecute apoi in studioul foto.

Asadar data viitoare candangajati un fotograf evitati termenul de poza! Tratati fotografii ca oriceartisti si nu va asteptati sa lucreze pe gratis. Ganditi-va cat ati fi dispussa platiti un Pictor pentu un portret sau pentru o pictura la comanda. Exactasta face si un fotograf, va face sute de fotografii la comanda…. In spatelelor stau multe ore de munca, de exercitiu, de studiu asa ca nu toti cei ce auun aparat foto sunt fotografi.