Interesante

Cand mersul devine durere | artroscopie genunchi

martie 19, 2021 By

Asociem cu totii durerile articulare cu batranetea, ca si cand ele vin obligatoriu la pachet. Si, desi statisticile precizeaza ca incidenta acestor dureri, mai exact a unor afectiuni care genereaza acesta simptomatologie, este mai mare in randul varstnicilor, lucrurile nu sunt batute in cuie si nici nu duc neaparat la vreo interventie chirurgicala. Si asta pentru ca exista o serie de lucruri pe care le poti face ca sa eviti sau macar sa incetinesti afectiunile celei mai mari articulatii din corpul uman.

  1. Sa ai grija de greutatea ta. Surplusul ponderal atarna greu la propriu asupra genunchiului. Spre exemplu, el este un factor favorizant pentru gonartroza, pentru ca determina o crestere a incarcarii osoase, care la randul sau afecteaza postura si mersul. 
  2. Sa eviti frigul si umezeala. Iata o legenda populara care are si o confirmare argumentata din punct de vedere. Ambele „incurajeaza” procesele inflamatorii, deci poate e momentul sa lasam deoparte cochetaria si sa prioritizam mai degraba sanatatea
  3. Sa eviti pe cat posibil traumatismele. Stim ca nimeni nu isi doreste vreo cazatura, si stim si ca nu te dezechilibrezi ca vrei. Aici ne refeream la faptul ca practicarea unor sporturi destul de raspandite – fotbal, ski – are un impact negativ asupra genunchilor tai, impact pe care il vei constata in timp, fara sa stii pe seama a cel sa il pui.
  4. Sa inoti. Pentru ca este dovedit stiintific ca inotul are cele mai multe beneficii la nivelul articulatiei genunchiului. 

Nu ne propunem sa te speriem, dar uneori cifrele conving mai mult decat o fac cuvintele. Daca e sa vorbim strict de gonartroza, spre exemplu, sa stii ca ea afecteaza peste 10% din intreaga populatie a lumii, este intalnita la mai mult de un sfert din totalul persoanelor de peste 40 de ani si la peste jumatate dintre cei cu varste peste 65 de ani. Macar pentru asta si merita sa mananci sanatos, sa stai la caldurica, sa lasi sporturile care presupun schimbari bruste de directie si sa-ti faci in sfarsit abonament la inot… daca totusi genunchiul tau nu mai e cea a fost, este obligatoriu sa faci niste investigatii amanuntite cat mai repede – radiografia, artroscopie genunchi si RMN-ul sunt toate extrem de utile in stabilirea diagnosticului si in tratarea efectiva. Tine cont de ce te sfatuieste medicul, ca sa fii din nou pe picioarele tale, fara dureri.