Interesante

Bacanta: un vin exceptional!

octombrie 13, 2020 By

Gama de vin Bacanta de la crama Girboiu reprezinta o selectie de vinuri fine care pot fi consumate in timpul meselor copioase, pot fi cadouri minunate sau savurate zilnic alaturi de familie si cei dragi.

 Vinul este o bautura foarte populara in lume, majoritatea consumatorilor fiind in Europa, America si Australia. Aceasta bautura are prorpietati foarte benefice pentru sanatate si este un companion perfect pentru o multime de feluri de mancare.

Sa luam de exeplu vinul rosu Bacanta, care ofera o serie de avantaje pentru cosumatori. 

Vinul rosu este tipul de vin obtinut din soiuri de struguri negri. Dar culoarea vinului poate diferi – de la violet intens (vinuri tinere) la rosu caramida (vinuri mature) si maro (vinuri mai vechi). 

Modul in care se face vinul este o poveste interesanta – de la alegerea manuala la imbuteliere. Vom discuta procesul in detaliu intr-o sectiune ulterioara a acestui articol. Dar, pur si simplu, vinul rosu se face prin zdrobirea si fermentarea strugurilor de culoare inchisa (intregul fruct). 

Continutul de alcool al vinului rosu variaza de obicei intre 12% si 15%.

Vinul organic este un alt tip de vin care are o diferenta subtila. Acest vin este produs din struguri care sunt crescuti in conformitate cu principiile agriculturii ecologice – care interzice utilizarea substantelor chimice si a altor ingrasaminte artificiale.

Un pahar de vin rosu are aproximativ 125 de calorii. Contine aproximativ 3,8 grame de carbohidrati si fara colesterol. 

Exista diferite tipuri de vin rosu, fiecare cu propriul element unic. Unele dintre cele mai populare sunt:

– Syrah, care se mai numeste si Shiraz. Acest soi produce vin rosu picant si consistent. Soiul este de obicei folosit pentru a produce vinuri medii. Dar unele dintre vinurile provenite din acest soi au arome intense si o mare longevitate.

– Merlot, a carui moliciune a facut din acest soi un „vin de introducere” pentru bautorii de vin noi. 

– Cabernet, care este unul dintre cele mai bune soiuri din lume. Acest tip de vin este supus, de obicei, unui tratament cu stejar. 

– Malbec, originar din districtul Bordeaux din Franta, acest soi este adesea amestecat cu cabernet si merlot. 

– Pinot noir, care este unul dintre cei mai nobili struguri de vin rosu. Acest soi este dificil de cultivat.

– Zinfandel, cel mai versatil soi de struguri de vin din lume.

– Sangiovese, care poate fi o alegere buna pentru bucatariile in stil italian. 

– Barbera, care are atribute similare cu Merlot, desi nu la fel de popular.

Vinul rosu a fost produs pentru prima data (folosind procesul de fermentare) in Georgia si Iran inapoi in jurul anului 6000 i.Hr. Si vinul a fost mentionat pentru prima data ca medicament creat de om in jurul anului 2200 i.Hr., asa cum reiese din vechile picturile egiptene pe papirus dar si in basoreliefuri sumeriene.

Hipocrate, cunoscut pe scara larga ca parintele medicinei occidentale, a promovat vinul ca parte a unei diete sanatoase. Potrivit acestuia, vinul a fost bun si pentru dezinfectarea ranilor, usurarea durerii in timpul nasterii si tratarea simptomelor de diaree si letargie. Chiar si in Evul Mediu, calugarii catolici erau cunoscuti ca folosesc frecvent vinul pentru o varietate de tratamente medicale. Si in timpul epidemiei de holera din 1892 care a zguduit Germania, vinul a fost folosit pentru sterilizarea apei. 

La inceputul secolului al XX-lea a aparut miscarea Temperance care a descurajat consumul de vin, legandu-l de alcoolism.

Si in ultimii ani, au fost efectuate numeroase studii care au aruncat o lumina pozitiva asupra vinului, in special a soiului rosu. Cercetarile au aratat ca consumul moderat de vin are efecte benefice asupra sanatatii inimii si asupra gestionarii diabetului. De asemenea, ar putea ajuta la combaterea obezitatii si a bolilor sistemului nervos. 

Inainte de a continua mai departe, trebuie sa stii despre paradoxul francez. Aceasta este observatia ca francezii au cazuri foarte putine de persoane cu boli de inima, in ciuda faptului ca ei consuma cantitati mari de colesterol si grasimi saturate. Unii experti considera ca consumul regulat de vin rosu de catre francezi ar putea fi un motiv.

Ceea ce este, de asemenea, important de luat in considerare este ca studiile au aratat ca grasimile saturate si colesterolul nu sunt intotdeauna atat de rele. Atunci cand sunt consumate in cantitati moderate, acestea nu cauzeaza niciun rau.

Vinul rosu este facut din struguri, iar strugurii sunt bogati in mai multi antioxidanti. Unii dintre acestia includ catechine, resveratrol, epicatechina si proantocianidine.

Resveratrolul, antioxidantul provenit din cojile de struguri, are beneficii anti-imbatranire si este sanatos pentru inima. 

Flavonoidele, in special antocianinele, care confera vinului o culoare rosie bogata, pot avea efecte benefice pentru sanatatea generala. Si proantocianidinele pot reduce riscul bolilor de inima. Acesti antioxidanti ajuta si la combaterea daunelor provocate de radicalii liberi. 

Vinurile contin si zahar, ceea ce trebuie luat in considerare, si anume: 

Vin sec – 4 grame de zahar pe litru;

Vin demisec – 4 pana la 12 grame de zahar pe litru (0,5 pana la 2 grame pe pahar);

Vin dulce – 45 de grame de zahar pe litru (6 grame pe pahar). 

Crama Girboiu ofera o varietate bogata de vinuri Bacanta, care vor completa in cel mai placut mod o masa copioasa!