blog
Interesante

Au si anvelopele de vara rostul lor!

ianuarie 31, 2018 By

Toata lumea (chiar si afonii!) recita ode in metru antic şi intoneaza imnuri de slava in onoarea anvelopelor de iarna. Si pe buna dreptate!

Cand insa vine vorba de anvelope de vara … mai subtire! Desi au si acestea rostul lor si meritele lor, care sunt incontestabile…

Nu e deloc cinstit – ba chiar e discriminare in buna regula!

Asta se intampla, probabil, pentru ca nici la noi, nici la nivel european, nu exista legi si reglementari care sa impuna trecerea la cauciucurile de vara atunci cand mercurul termometrelor o ia in sus peste o anume valoare (sa zicem, peste 12 grade Celsius) sau dupa o anumita data (jumatatea lui martie sau inceputul lui aprilie). Ia sa vina onor Legislativul cu o lege, un HG sau macar un regulament pe chestia asta si sa vezi cum ar incepe nu numai redactorii de la revistele auto, ci chiar si condeierii de la ziare, sa scrijeleasca articole pe tema asta!

Motive s-o faca ar fi, pentru ca folosirea pe timp de vara a pneurilor de iarna este, de fapt,  costisitoare (auuuuuu, si cati isi inchipuie ca economisesc bani la faza asta!), pentru ca in sezonul calduros acestea se uzeaza de doua ori mai repede.

Obiceiul acesta nu este doar costisitor – poate fi chiar si periculos. Pentru ca anvelopele de iarna sunt construite dintr-un cauciuc care devine moale cand e frig afara si care au un bun randament atunci cand temperatura scade sub 7 grade Celsius. Dar cand vremea se incalzeste, acestea au prostul obicei sa devina prea tari – adica mai rigide decat trebuie. Rezultatele sunt cresterea distantei de franare, scaderea aderentei şi deci derapaje la curbe. Iar de aici pana la pierderea controlului si „scaparea volanului din mana” nu mai e mult… Ca si cum asta nu ar fi de ajuns, anvelopele de iarna nu rezista prea bine la caldura, pentru ca au fost proiectate pentru altceva. Pe timp de vara, temperatura pneurilor poate sari de 50 de grade Celsius, ceea ce inseamna ca niste anvelope de iarna folosite in asemenea conditii pot sa explodeze. Daca nu credeti, intrebati-i pe cei de la Auto Soft