Alaptarea exclusiva la san, pana la 6 luni
Organizatia Mondiala de Sanatate dar si tot mai multe asociatii pentru drepturile copiilor recomanda alaptarea copilului exclusiv la san, in primele 6 luni de viata. Ei bine, recomandarea OMS este de ani buni, insa, in ultima perioada, datorita unei mediatizari continue, ea a reusit sa reintre, treptat si in constiinta femeilor. Daca acum cativa zeci de ani, alaptarea cat mai tarzie a copilului era vazuta ca un fapt reala, cu timpul, femeile din nenumarate motive, au renuntat la alptare optand pentru laptele praf. Ei bine, daca vrem, sa fim onesti trebuie sa recunoastem, ca un argument in plus a fost o publicitate brutala, am putea spune, din partea companiilor care produceau laptele praf. Din cauza anuor astfel de reclame, care promiteau dezvoltarea unor super copii, laptele praf, incepuse, acum cativa ani sa ia un avant considerabil in randul sugarilor. Fara nicio problema, femeile renuntau la alptat pentru ca asa considerau ca este mai bine pentru pruncii lor. Din pacate, acest fenomen, s-a inradacinat la nivelul a tot mai multe popoare, drept urmare, OMS a trebuit sa intervina si sa faca recomandarea oficiala. Cea facut de fapt OMS? Nimic altceva decat le-a reamintit femeilor ca laptele de mama nu poate sa fie inlocuit de nimic altceva, nici de un lapte praf special si nici de mancare, mai ales in primle 6 aluni de viata. Asa se face ca, in prezent, tot mai multe femei, renunta la ideea de a alimenta sugarul cu lapte praf, optand pentru alimentati naturala.
Evident ca alimentati cu lapte de la san, are efecte atat imediate cat si de durata. Incidenta bolilor este mult mai scazuta in cazul copiilor care au fost alaptati exclusiv pana la 6 luni, de asemenea acestia se pot lauda cu o imunitate mult mai buna. Chiar daca contracteaza un virus, corpul lor avand deja anticorpii necesari, lupta cu mai multa usurinta, perioada de vindecare fiind mult mai rapioda.
Dar de ce au renunat femeile la alpatarea la san, in favoarea laptelui praf? Sa nu uitam ca de mii de ani, inainte de apartitia laptelui praf, femeile din toata lumea isi alaptau copiii pana la varste destul de mari. Istoricii, de atfel, au gasit, de-a lungul vremii, triburi din diferite colturi ale lumii, unde alaptarea se facea benevol pana la varsta de 7 ani – 8 ani, binenteles cu efectul unei sanatati irefutabile de fier. In zilele noastre, publicitatea agresiva a unoe producatori fara nici cel mai mic simt la raspunderii, pusi pe capatuiala imediata, au vazut o oportunitate in promovarea laptelui praf ca o veritabila alternativa sanatoasa pentru alaptarea la san. Din acel moment, femeile, nu mai erau nevoiet sa stea tot timpul la dispozitia copiilor, acestia putand fi alimentati si de catre o alta persoana. Nici noptile nu mai erau la fel de obositoare, cand nu trebuia sa te trezesti din doua in doua ore pentru oferi sanul copilului. Nu in ultimul rand, femeile se puteau ocupa mai mult de ele dar si de casa. In ceea ce priveste curatenia, aceasta nu mai devenea o veritabila corvoada, femeile avand timp chiar sac faca ordine ca la carte. Chiar daca unele au preferat in continuare sa apeleze la firme de curatenie din Craiova, era clar ca timpul avut la dispozitie crestea semnificativ pentru proaspetele mamici. Asta insa in detrimetul evolutiei copilului, care era lipsit de pretiorul lichid. Din fericire, datorita mai multor organizatii, alaptarea la san a devenit din nou o moda si in Romania, moda care, sa speram, nu se va „duce” prea repede.
Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest