5 cuvinte a caror definitie este inteleasa gresit de cei mai multi vorbitori
5 cuvinte a caror definitie este inteleasa gresit de cei mai multi vorbitori
In limba romana, ca in orice alta limba se intalnesc adesea confuzii in vorbire. Grupele de cuvinte omonime omografe si omofone pun in dificultate multi dintre vorbitori. Pentru a elimina confuziile este in general recomandat ca fiecarui cuvant nou intalnit sa ii fie verificata definita intr-un dex explicativ actualizat.
Printre cuvintele cel mai des gresite de vorbitorii de limba romana se numara in primul rand acelea folosite cu sens gresit, unul dintre exemplele cel mai des intalnite fiind cuvantul „patetic”, confundat cu englezescul „pathetic”, dar care au definitii total opuse. Patetic in limba romana inseamna plin de patos, de o anume sensibilitate si pasiune iar pathetic in limba engleza inseamna jalnic. Este usor de imaginat cum se pot crea situatii usor penibile confundand cele doua definitii.
- Inerva si enerva. Intalnit foarte des in formula „ma inervezi” sau „m-am inervat”, cuvantul a inerva apare in locul variantei corecte „a enerva”. A inerva este definit in dictionar ca „producerea unei stari de excitare”, intelesul fiind aproape opus ca sens fata de acela de a se infuria.
- Indolent si insolent. Doua cuvinte folosite adesea in dezbaterile aprinse de catre persoane care doresc sa isi exprime dezaprobarea in legatura cu un anumit tip de comportament. Atentie insa, indolent se defineste ca „persoana nepasatoare” iar insolent ca „persoana obraznica” si nu sunt interschimbabile.
- Literar si literal. Urmatoarea grupa de cuvinte este un alt exemplu de termeni ai caror definitii nu sunt verificate in dictionar si de aceea apar confuzii. Conform unui dictionar explicativ, definitia cuvantului „literar” este „referitor la literatura”, iar literal se refera la actiunea de a dicta un cuvant litera cu litera.
- Campanie si companie. Aceste doua cuvinte sunt mai rar confundate, pe simplul motiv ca ambele sunt destul de des utilizate. Cu toate acestea, exista persoane care incurca definitia din dictionar a cuvantului companie cu cea a cuvantului campanie. Pentru a clarifica, compania este o societate comerciale pe cand campania este perioada de promovare a unui produs sau serviciu (din publicitate).
- Original si originar. Arborii sunt originari dintr-o anumita regiune dar ideea de a da un bonsai cadou este una originala. Acesta este diferenta dintre definitiile de dictionar ale cuvintelor „original” si „originar”. Original inseamna autentic, pe cand originar face referire la locul de provenienta.
Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest